Black Mesa Public Beta Patch- Jan 13th 2016

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    Logging in with you Steam ID has now been restored ♥

    • Johnwalter wrote:

      I am not sure if this might be related to the game, BUT:
      Tyler McVicker recently made a video on his channel Valve News Network that a Source engine exploit was found recently on every version of the engine.
      He said that the exploit allowed other people to install .dll extension files on your PC if you are playing online.
      I would love to put the link to the video, but for some reason, i cannot find it anymore.
      I swear i'm not making this up.
      Take anything from VNN with a grain of salt, he usually finds something from reddit, does no research, and immediately posts a video about it. The "new" exploit is very old and was fixed over a year ago in Garry's Mod. Garry himself sent the fix to Valve and they pushed it.
    • Dalek wrote:

      Johnwalter wrote:

      I am not sure if this might be related to the game, BUT:
      Tyler McVicker recently made a video on his channel Valve News Network that a Source engine exploit was found recently on every version of the engine.
      He said that the exploit allowed other people to install .dll extension files on your PC if you are playing online.
      I would love to put the link to the video, but for some reason, i cannot find it anymore.
      I swear i'm not making this up.
      Take anything from VNN with a grain of salt, he usually finds something from reddit, does no research, and immediately posts a video about it. The "new" exploit is very old and was fixed over a year ago in Garry's Mod. Garry himself sent the fix to Valve and they pushed it.
      This exploit also existed before and after that, it's last appearance was in september 2015, it wouldn't be impossible for it to come back.
    • I'm imagining some pasty white nerd typing that out and it's making me giggle uncontrollably.

      Anyway, public Beta takes a few minutes to start, meaning it's not actually breaking my install like I thought it was, right? I thought it was just refusing to launch.
      And so ends another post of pointless speculation.

      "120% sorry!"
    • Crypt wrote:

      I'm imagining some pasty white nerd typing that out and it's making me giggle uncontrollably.

      Anyway, public Beta takes a few minutes to start, meaning it's not actually breaking my install like I thought it was, right? I thought it was just refusing to launch.
      Yea, we're not sure whats caused the hang time. We thought it was workshop addons (the more you had, the longer it would take) but even devs with 0 workshop interaction are reporting long loading times. Our internal build of this version too didn't seem to have much issue, so there's something happening between our build and when we push to steam thats causing something hinky to happen.

      We're aware of it, but as always, aren't sure of the timeline. This is why we have the public beta!

      Also, guys, I love the discussion about potential exploits, but this is not the thread to discuss it. If you could, make a new thread if you'd like to, or take it to a private message conversation. I'd like to keep this thread open so it's easy to discuss the public beta and it's issues/fixes.
      The Snark King. Ruler of all Snarks.
    • I've noticed that the .vpk file naming convention has changed in the public-beta release.

      Example:

      Before:

      bms_textures_000.vpk
      bms_textures_001.vpk
      ...
      bms_textures_dir.vpk

      Now (public-beta):

      bms_textures.vpk
      bms_textures.vpk_000.vpk
      bms_textures.vpk_001.vpk
      ...

      Attempting to open the 'bms_textures.vpk' file in GCFScape causes it to crash (but it works if I rename the files back to the old format).
    • I found some...Unforeseen... bugs in this public beta. Well, none in-game, actually. Thats because i cant boot up the game. Every time i try to boot it up, it crashes, or something. I'll get to the first loading screen, then BOOM, it crashes. But i don't know, the issue could be my computer ( it's a piece of crap ), so just thought i should post here about this. On a side note, the game is really great guys. Keep up the good work!
      " I reject your reality and substitute it with my own"
    • themuffinman wrote:

      I found some...Unforeseen... bugs in this public beta. Well, none in-game, actually. Thats because i cant boot up the game. Every time i try to boot it up, it crashes, or something. I'll get to the first loading screen, then BOOM, it crashes. But i don't know, the issue could be my computer ( it's a piece of crap ), so just thought i should post here about this. On a side note, the game is really great guys. Keep up the good work!
      If you post your specs, (you can PM me if you're not comfortable doing it publically) it may help us figure out the cause.
      The Snark King. Ruler of all Snarks.
    • Okay, here they are:

      Manufacturer: TOSHIBA

      Model: Satellite A355D

      Processor: AMD Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile ZM-80 2.10 GHz

      Memory (RAM): 4.00 GB

      System type: 64-bit Operating System

      This is all the info i could find about my computer. I hope to get a better one soon. :D
      " I reject your reality and substitute it with my own"

      The post was edited 1 time, last by themuffinman ().

    • I can confirm the long startup times on my end. FWIW, specs:

      OS: Windows 7 Professional 64-bit
      CPU: Intel i5-3570K (4 cores/4 threads)
      GPU: ASUS-built NVIDIA GeForce GTX 670
      RAM: 16GB DDR3

      I'm also having another issue, though I'm not sure if this is a mistake on my end or not - on the public beta, none of my addons actually do anything. I'm not just talking workshop addons - .vpk's from other places just don't load in-game.

      Is common/Black Mesa/bms/addons still the correct path for .vpk's?
    • KyuuGryphon wrote:



      I'm also having another issue, though I'm not sure if this is a mistake on my end or not - on the public beta, none of my addons actually do anything. I'm not just talking workshop addons - .vpk's from other places just don't load in-game.

      Is common/Black Mesa/bms/addons still the correct path for .vpk's?
      No, it's in SteamApps/Workshop/Content/382890 now.
      The Snark King. Ruler of all Snarks.
    • Tried copying all the .vpk's from addons over to the new folder, things still aren't working right.

      The game either uses vanilla content instead of the addon, or (more commonly) fails to load the content altogether (i.e. missing materials, models, sounds, etc.).

      Was there a change to the file structure that would cause old .vpk's to behave this way?
    • KyuuGryphon wrote:

      Tried copying all the .vpk's from addons over to the new folder, things still aren't working right.

      The game either uses vanilla content instead of the addon, or (more commonly) fails to load the content altogether (i.e. missing materials, models, sounds, etc.).

      Was there a change to the file structure that would cause old .vpk's to behave this way?
      You need to resubscribe to all the workshop content, as it needs a specific folder with the workshop item ID. When you sub, it'll make a folder in the content/362890 folder with a unique number and the content inside that. Can't just drop the .vpk's into the addons folder.

      Jake R wrote:

      Fr0z3n wrote:


      • Fixed 'FIX IT DENIZ' skin on monitor in UC.

      Also it seems my game boots quite slowly as well. But I haven't played in a while, so I couldn't tell you if it's slower than before, or that it's just the Source engine's super-duper loading speeds as usual.
      No, it's booting slower than normal. We're looking into it.
      The Snark King. Ruler of all Snarks.
    • - The first problem:
      Very long start the game, it came to the point that the last 20 minutes, and the game and are not included.
      10 Windows 64-bit
      The AMD Athlon 64 Dual Core 2.8Ghz
      RAM 4gb
      - The second problem
      Workshop
      Audio files do not work, I now publishes Russian voice, textures and subtitle Workshop, and faced with such a problem.
      If you use to download Tools "p2map_publish.exe" have to share large files over 100 MB on the stable version running on a beta patch and is not,
      If you use the "blackmesa_publish.exe", is in a stable version of the publication is not working at all, not packed VPK, not unpacked, and the beta patch works only textures, sounds are not working.

      When you try to connect an addon that replaces the audio files, the console says this:
      Display Spoiler

      Cannot figure out which search path sound\vo\inbound_tram\tram_01_goodmorning.wav came from. Absolute path is E:/Steam/steamapps/workshop/content/362890/600910999/bms_sound_vo_russian.vpk/sound/vo/inbound_tram/tram_01_goodmorning.wav
      Failed to load sound "vo\inbound_tram\tram_01_goodmorning.wav", file probably missing from disk/repository



      And so every time you try to play sound.
      If you enter the console snd_restart sound appears.

      But subtitles do not run and not managed by any means.