Missing walls in Xen lab/shelter

I’ve just started the Xen level, and have noticed a strange graphical error. On map c4a1a1, there are many places where the walls of the lab/shelter are missing in part or in whole, showing only a black void behind them. From footage on youtube of the same map, I’ve confirmed that this is not how the game is meant to be presented. I haven’t found any other reports of a similar problem, but perhaps I haven’t found the right search string yet.

I’m running Ubuntu 19.04 with a Ryzen 3 1200, Radeon RX 570, and up-to-date drivers.

I’ve provided a screenshot with position below:


position: 10042.551758 7436.031250 7099.031250

Do you have any mods or have you ever used any mods in the past.

No, I’ve never used any mods.

Try verifying the integrity of the game files.

  1. Restart your computer.
  2. https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=2037-QEUH-3335

There was one ~4kb file that needed to be reacquired, but the problem persists and now I’m seeing some kind of dark rays emanating from a distant point and swaying back and forth. Strangely they don’t show up in screenshots made with Black Mesa, but they do in Steam’s overlay screenshot tool.


Map - c4a1a
Position - -5337.144043, -1676.146729, 8841.123047

Moving forward, I think these are coming from the wiggly “plants” dotted around the area.


Map - c2a4a
Position - -2840.029541, -413.936493, 3084.104381

Also, in the Gonarch’s Lair, is this barrier supposed to look like this?


Map - c2a4b
Position - -5620.286621, -235.784973, 1772.382935